Anne karnında başlayarak hayatımızın her döneminde, doğru yeterli ve dengeli beslenme sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmezidir. Farklı yaşam düzeni ve farklı sağlık koşulları olduğunda kişiler daha özel diyet listelerine ihtiyaç duyarlar.
Gebelik ve Emziklilik döneminde beslenme;
Gebelik sürecinde fetusun oluşum ve gelişimi için annenin tüm gereksinimlerini karşılayan bir beslenme düzeni planlanmalı. Sağlıklı bir gebelikte ortalama 12 kg kilo artışı beklenir. Annenin yaşı ve gebelik öncesi vücut ağırlığına göre bu rakam değişebilir. Düzenli olarak her ay kilo takibi yapılmalı, besinlerle alınan enerji belirli aralıklarla düzenli olarak artırılmalıdır.
Gebelik sürecinde depolanan yağlar anne sütü yapımında kullanılır. Emziklilik döneminde anne sütünü artıran yiyecekleri içeren yine kişiye özel bir diyet listesi hazırlanmalıdır.
Bebek beslenmesi ;
Yenidoğan ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeli, 6. aydan itibaren dikkatli bir şekilde anne sütüne ilave olarak ek gıdalara geçilmelidir. Meyve sularıyla başlanıp püre ile devam edilir. Bebeğin her besini ayrı olarak tadması ve vücudunda gelişebilecek tepkileri takip etmek önemlidir. Bebeğin ilk bir sene boyunca inek sütü, şeker, bal ve tuz tüketmemesine dikkat edilmelidir.
Çocuk beslenmesi ;
Çocuğun büyüme ve gelişmesini destekleyen sağlıklı, yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Küçük yaşlarda ambalajlı ürünlere eğilim fazla olacağı için evde sağlıklı alternatifler sunmak önemlidir.
Ergenlik döneminde beslenme;
Ergenlik döneminde büyüme ve gelişme devam ettiği için enerji kısıtmalası yapılmamalıdır. Hormonal düzensizlik bel çevresinde yağlanma oluşturabileceği için enerji içeriği yüksek, besin değeri düşük hazır gıdalardan uzak durmaları ve gençleri sağlıklı beslenmeleri yönünde teşvik ederek, iyi birer örnek olunmalıdır.
Menapozda beslenme;
Menapoz döneminde östrojen hormon düzeyinin azalmasına bağlı olarak kilo artışından korunmak için diyetle alınan enerji kısıtlanarak hareket artırılmalı. Menapozda görülen en büyük sağlık sorunu olan osteoporoz yani kemik erimesine karşı kalsiyumdan zengin kişiye özel bir diyet listesiyle birlikte sağlıklı bir yaşam biçimi oluşturulmalı.
Hastalıklarda beslenme;
Birçok kronik hastalıkta ilaç tedavisinin yanında beslenme tedavisine dikkat edilmezse iyileşme sağlanamaz. Hepertansiyonda, kalp ve damar hastalıklarında, sindirim sistemi hastalıklarında, diyabette, karaciğer hastalıklarında ve daha birçok sağlık sorununda mutlaka beslenme uzmanı tarafından kişiye özel diyet listelerinin yanında beslenme eğitim programı oluşturulmalıdır.
Sporcu beslenmesi ;
Günümüzde sporcular sadece protein kaynaklı beslenmeli gibi yanlış bir algı oluşmuştur, oysa ki kaslar enerji kaynağı olarak ‘’glikoz’’ yani karbonhidratı kullanır. Kişiye özel, yaptığı spor dalına uygun vitamin ve mineral içeriği açısından zengin bir beslenme düzeniyle sporcularda performansı artımak mümkündür. Sporcularda dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise dehidratasyon yani sıvı alımıdır. Yetersiz sıvı alımı vücut dengesini bozar.
Yeme bozukluğu davranışı olanlarda beslenme;
Anoreksiya nevroza, blumia nevroza, tıkanırcasına yeme sendromu gibi yeme bozukluğu davranışı olan kişiler bu gruba girer. Hepsinin ortak özelliği hastalıklarını kabul etmezler ve kimseyle paylaşmazlar. Beslenme tedavisinin yanında psikolojik tedavi de almaları gereken bu hasta grubunda kişiye özel diyet uygulanması çok önemlidir.
Bariatrik cerrahi hastalarda beslenme;
Mide küçültme ameliyatları gün geçtikçe yaygınlaşmıştır. Kilo problemi morbid obez seviyesindeyse ve birçok kez denemesine rağmen diyetle kilo veremiyorsa, yani gerçekten ihtiyacı varsa bariatrik cerrahi uygulanmalıdır. Bu tarz ameliyatları olmuş kişilerin sadece beslenme düzeni değil sıvı tüketimleri bile çok farklıdır. Mutlaka Beslenme Uzmanı tarafından takip edilmelidir.
Karaciğer Yağlanması nedir? Karaciğer sağlığını korumak için nasıl beslenmel...
Devamını Oku >Yaş, Kilo, Cinsiyet, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Hormonlar Metabolizma Hızın...
Devamını Oku >