Sağlıklı olabilmenin ilk şartı yeterli ve dengeli beslenmektir. Sağlıklı kilo kaybını sağlamak için de yeterli miktarda karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral almak gerekir. Yetersiz beslenme vücutta tüm sistemleri olumsuz etkiler, özellikle metabolizmanın düzenli çalışmasını engeller ki bu durum da kilo kaybını zorlaştırır. Ayrıca günde 10 bardak su içmek kilo kontrolünü kolaylaştırırken vücudun toksinlerden arınmasını sağlar.
Diyet kişiye özel olmalıdır. Cinsiyet, kilo, boy, yaş, fiziksel aktivite düzeyi, bazı hormonal problemler, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları kişilerin metabolizma hızları arasında farklılıklar oluşturur. Örneğin erkeklerin vücut kas oranı bayanlara göre daha fazla olduğu için daha hızlı çalışan bir metabolizmaya sahiplerdir. Bu nedenle daha yüksek enerjili diyet uygulamaları gerekir. Ayrıca birçok hastalık tedavisinde beslenmenin önemi büyüktür. Mesela kalp ve damar rahatsızlığı olan bir kişi proteinden zengin bir diyet yaptığında kan lipid seviyelerinin artması kaçınılmazdır. Bu durum da hastalığını daha ağır bir hale gelmesini sağlar. Özellikle düşük enerjili veya tek yönlü beslenmeye dayalı diyetler sağlık açısından ciddi riskleri oluşturur. Kilo vermek istememizin en önemli nedeni sağlıklı olmak ve yaşam kalitesini artırmak olmalı. Kilo kaybederken sağlığımızı da kaybetmemek için popüler diyetlerden uzak durmalıyız.
SAĞLIKLI KİLO KAYBI NASIL OLUR
Ortalama ayda 2-4 kilo vermek sağlıklı kilo kaybını gösterir. Önemli olan ayrıntılı vücut analizi ile kaybedilen kilonun hangi vücut bileşeninden gittiğinin takip edilmesidir. Verilen kilonun kas yerine yağdan gitmesi sağlıklı kilo kaybının göstergesidir. Kişiyi yormaz, yaşam kalitesini ve enerjisiniz artırır.
Kilo kontolünde dengeli bir diyetin yanında fiziksel aktiviteyi artırmak da çok önemli çünkü metabolizmayı hızlandırırken düzenli kilo kaybını kolaylaştırır. Kas kütlesini korurken yağların enerji kaynağı olarak kullanılmasını sağlar. Kardiyo ağırlıklı egzersizler metabolizmayı daha çok hızlandıracağı için tercih edilmeli. Özellikle hızlı tempo yürüyüş, yüzme, eliptik bisiklet tercih edebilirsiniz. Haftada 4 gün 40 dakika kardiyo egzersiz zayıflama programında başarı oranını artırır.
Fiziksel aktivite sadece kilo vermek için değil ideal kilonun korunmasında, kalp sağlığı, şeker dengesi ve sağlıklı eklemler için yapılmalıdır. Unutmayın, fiziksel aktivite en etkili ilaçtır.
BİRKAÇ ADIMDA SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞINI KAZANMAK
Mutfak alışverişinden başlayarak, pişirme ve beslenme düzeninde ufak değişiklikler yaparak büyük farklar yakalayabilirsiniz. Güne kahvaltıyla başlamak, günde 3 ana öğün beslenmek ve her ana öğünden sonra 1-2 porsiyon meyve tüketmeye özen göstermek, çay şekeri dahil olmak üzere tüm şekerli yiyecekleri diyetten çıkarmak, yağlı hamur işlerinden uzak durmak, soframızda tam tahıllı ekmeğe yer vermek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmek, yağda kızarmış yiyeceklerden uzak durmak, özellikle gece geç saatte atıştırma alışkanlığından vazgeçmek uzun vadede daha sağlıklı beslenmenizi sağlayacak ve kilo kontrolünü kolaylaştıracaktır.
KORUMA PROGRAMI
Diyet programı geçici bir süre uygulanacak beslenme şekli olarak algılanmamalıdır. Kalıcı sonuçlar almak için yaşam tarzı değişikliğini sağlamak gerekir. Kilo problemi olan kişilerde genel olarak çok yeme, düzensiz beslenme, bütün gün hiç bir şey yemeyerek metabolizmayı yavaşlatma…vs birçok farklı beslenme hatası mevcut olabiliyor. Önemli olan hatanın saptanması ve kişiye özel yaşam tarzına uygun yeni bir beslenme profilinin oluşturulmasıdır. Bu süreçte kişi kilo kaybeder fakat tekrar beslenme yanlışlarına dönerse kilo alması da kaçınılmaz olur. Hepimiz arada kaçamak yapmak istiyoruz, sevdiğiniz enerji içeriği yüksek besinlerin porsiyon miktarlarını sınırlandırarak ve yeme sıklığını azaltarak tükettiğinizde düşündüğünüz kadar zararlı olmadığını göreceksiniz.
Karaciğer Yağlanması nedir? Karaciğer sağlığını korumak için nasıl beslenmel...
Devamını Oku >