Karaciğer vücudun fabrikasıdır. Tükettiğimiz bütün yiyeceklerde bulunan karbonhidrat, protein ve yağlar ayrıca alkol ve kimyasal ilaçlar hepsi karaciğerde metabolize olur. Bu nedenle vücudun en kompleks organıdır.
Normalde yağ oranı %10 dan az olan karaciğerde bu oranın artmasına ‘’karaciğer yağlanması’’ denir. Günümüzde her 5 yetişkinden 1inde görülmektedir. Pek çok nedeni olabilir;
Ilk olarak fazla kilolar verilerek idel kilo korunmalı. Özellikle bel çevresindeki yağlanma iç hastalıkların oluşum riskini artırdığı için erkeklerde 110 kadınlarda 82 cm’in altında tutulmalı. Beslenme alışkanlıklarında kalıcı değişim oluşturularak sağlıklı bir yaşam biçimi benimsenmeli.
Karaciğerin yükünü hafifletmek için; hafif ve doğal beslenerek katkı maddeli ürünlerden uzak durulmalı.
Aşırı tatlı veya tuzlu yiyecekler diyetten çıkarılmalı.
Hayvansal kaynaklı ürünlerdeki yağ miktarı azaltılmalı.
Kırmızı etin beyaz görünür yağları, tavuğun derisi tüketilmemeli.
İç yağ, tereyağ, margarin gibi yağlar yerine ölçülü miktarda zeytinyağı tercih edilmeli.
Süt ve ürünleri yarım yağlı olanlar tercih edilmeli.
Sağlıklı pişirme teknikleriyle hazırlanmış yemekler tercih edilmeli.
Kuruyemiş tüketimi sınırlandırılmalı.
Salam,sosis, sucuk gibi sakatat ürünlerinden uzak durulmalı.
Yemeklerde et suyu , tavuk suyu, krema kullanılmamalı.
Posa içeriği yüksek tam tahıllı ekmek ve bakliyatlara diyette yer verilmeli.
Alkollü içecekler kesinlikte tüketilmemelidir.
Yaş, Kilo, Cinsiyet, Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Hormonlar Metabolizma Hızın...
Devamını Oku >