Güne Kahvaltıyla Başlayan Çocuklar Daha Hızlı Öğreniyor

Güne Kahvaltıyla Başlayan Çocuklar Daha Hızlı Öğreniyor

Çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekleyen sağlıklı bir beslenme planını oluştururken ilk adım güne kahvaltı ile başlamalarını sağlamaktır. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Gece uykuda yaklaşık 12 saat süren açlık sonrasında çocuğunuz sabah uyandığında kahvaltı için isteksiz olabilir veya zamanını uyku ile geçirmeyi tercih edebilir. Bu durumda iyi bir rol model oluşturarak her sabah bütün aile bireylerinin kahvaltı sofrasında buluşması ile çocuğunuz için güne kahvaltıyla başlamak bir yaşam biçimi haline gelecektir.

Gece uykuda metabolizma hızı minimumda çalışır, çok derin nefes alıp veririz çünkü vücut enerjiyi kısıtlamış, uyku modunda dinlenmektedir. Sabah kalktıktan sonra açlık durumunda olan metabolizma öncelikle su ve şekere gereksinim duyar. Çünkü gece boyunca süren açlık sonrası hücrenin temel yakıtı olan glikozun

(şeker) düzeyinde azalma olur. Uyandıktan bir süre sonra besin ihtiyacı karşılanmadığında kan şekeri daha da düşerek halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi belirtiler oluşur.

Uzun vadede düzenli kahvaltı alışkanlığı olmayan çocuklarda büyüme & gelişme geriliği,  çok sık hastalanma durumu ve dikkat dağınıklığı gibi önemli sorunlar görülebilir.

Kahvaltıyı abur cuburla veya hamurişi poğaça, börek gibi enerji ve yağ içeriği yüksek besinlerle geçiştirmek anlık enerji ihtiyacını karşılasa da gün içinde daha sık acıkmaya neden olup, kilo alma eğilimini artırarak yağ oranının artmasını sağlar. Özellikle bel çevresindeki yağlanma ergenlik döneminde hormonal gelişim sürecini olumsuz yönde etkiler. Ancak güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlandığında bağışıklık sistemi güçlenir, büyüme & gelişme normal seyreder ve çocuğunuzun ders başarısı ile birlikte spor performansı da artar.

ZİHNİ AÇAN, METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN SAĞLIKLI KAHVALTI NASIL OLMALIDIR?

Çocuğunuz için sabah kahvaltısında tüm elzem amino asitleri içeren kaliteli protein kaynağı yumurtaya mutlaka yer verin. Yumurta iyi bir demir kaynağı olmasının yanında kolin içerdiği için zihin fonksiyonlarını kuvvetlendirirken uzun süre tokluk hissi verir.

Peynir kahvaltı için ideal besindir. Çocuğunuzun büyüme ve gelişimini destekler. Peynirin içinde yer alan A vitamini bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken yüksek miktarda kalsiyum ve fosfor içeriyor olması kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir.

Beyin enerji kaynağı olarak glikozu kullanır. Bu nedenle kahvaltıda mutlaka karbonhidrat kaynağı ekmek ve meyveye yer verilmelidir. Çocuğunuzun kilo problemi yoksa özellikle sınav döneminde veya bağışıklık sisteminin daha zayıf olduğu mevsim geçişlerinde meyve yerine meyve suyu tüketmesi daha fazla vitamin ve mineral almasını sağlayacaktır. Özellikle soğuk kış günlerinde 1 yemek kaşığı tahin pekmez karışımı veya bal tüketmesi çocuğunuzun enerjisini artıracaktır.

 

Örnek kahvaltı menü 1

1 haşlanmış yumurta

2 dilim beyaz peynir

1 orta dilim ekmek

1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu

2-3  adet zeytin

Ihlamur,

Mevsim sebzeleri, yeşillik

 

Örnek kahvaltı menü 2

1 yumurta ve 2 dilim peynirli taze kekikli omlet

1 yemek kaşığı tahin pekmez

1 orta dilim ekmek

1 orta boy kivi

Kuşburnu çayı,

Mevsim sebzeleri, yeşillik

Benzer Makaleler İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar
Bahar Yorgunluğunu Önlemek İçin Metabolizmanı Hızl...

Düzenli beslenerek vücudun biyolojik saatini oluşturmak ve güne kahvaltı ile...

Devamını Oku >
Okul Çağındaki Çocukların Dengeli Beslenmesi

Doğumdan itibaren büyüme & gelişmenin tamamlanması için, sağlıklı ve uzun bi...

Devamını Oku >
Sınav Döneminde Sağlıklı Beslenmek Başarıyı Artırı...

Duygu durumunun yeme davranışlarını etkilediği bilinen bir gerçek. Yetişkinl...

Devamını Oku >
Gelişme Çağındaki Çocuklarda Sağlıklı Beslenmenin ...

Sağlıklı ve dengeli beslenme herkes için, özellikle de çocuklar için çok ger...

Devamını Oku >
BİZ SİZİ ARAYALIM 0312 440 74 06
SİZİ ARAYALIM BİZE ULAŞIN