Anne sütü tek başına bebekte en uygun büyüme ve gelişmeyi yaşamın ilk 4-6 ayında sağlar. Bebeğin büyüme ve gelişmesi takip edilerek 6. aydan itibaren ek besinlere geçiş sağlansa bile bebek en az 1 yaşını dolduruncaya kadar anne sütüne devam edilmelidir.
Bebeğin beslenmesi emzirme ile başlanmalıdır. Biberonla başlayıp daha sonra emzirmeye geçmek zordur.
Doğumun hemen ardından salınan ilk anne sütüne kolostrum denir. KOLOSTRUM; aşı görevi üstlenerek bebeğin tüm sindirim sitemini sarar ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, A, D ve E vitaminleri içeriği çok daha yüksektir ve barsak hareketlerini düzenleyerek bebeğin ilk kakasının atılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle anne sütünden önce mama, şekerli su .. vs bebeğe verilmemelidir.
Anne sütü bebeğin büyümesi, gelişmesi ve enerji gereksinimini karşılaması için özel bir besindir; bebek gelişip büyüdükçe sağlıklı bir annenin sütünün bileşimi ve miktarı da doğal olarak gelişir.
Gebelik sırasında depolanan yağlar doğum sonrası anne sütü yapımı için kullanılır. Gebelikte ideal kilo alımı annenin yaşına, kilosuna göre değerlendirilse bile sağlıklı bir gebelikte vücut ağırlığında ortalama 12 kg artış olmalıdır. Gebelikte aşırı kilo alımı laktasyon sürecinde daha fazla süt salınımı anlamına gelmez.
Annenin sağlıklı bir gebelik geçirerek, kendini mutlu ve huzurlu hissetmesi, doğum sonrasında dengeli beslenmesi ve günde 3 litre su içmesi anne sütünü artırıcı etki gösterir.
Bebek sık aralıklarla emzirilmelidir ki süt salınımı artsın. Eğer bebek sık aralıklarla emmiyorsa veya yoruluyorsa anne sütü pompa ile çekilebilir.
Yüksek ısı anne sütündeki vitaminlerin kaybına, bağışıklık özelliği taşıyan proteinlerin yapısının bozulmasına neden olur. Bu nedenle anne sütü ocakta ısıtılmamalı , Bain-Marie usulü ile vücut ısısı sıcaklığındaki suyun içinde ılıtılmalıdır.
Anne sütünün yeterliliği mutlaka düzenli kilo ve boy takibi ile izlenmelidir. Ağırlık değişiklikleri işlenmelidir. Büyüme grafiğindeki noktalar birleştirildiğinde çizgi yukarı doğru gidiyorsa; süt yeterlidir. Ağırlık kazanımında yavaşlama varsa veya bebek memeyi bırakmamak gibi açlık belirtileri gösteriyorsa anne sütü yeterli gelmiyor olabilir. Bu gibi durumlarda anne sütüne benzetilmiş formula kullanılabilir fakat bunun sadece çocuk doktoru tarafından uygun görüldüğü takdirde uzman önerisinde kullanılmalıdır.
Bebek ilk 6 ay yalnız anne sütüyle beslenmelidir. Ancak anne çalıştığı veya herhangi bir nedenle tüm gün anne sütü verilemediği durumlarda 4.aydan itibaren ek besin verilebilir.
Bebeğin yalnız anne sütü ile beslenme durumu 6 aydan uzun sürmemelidir. Aksi takdirde bebek memeye bağlanır ve kaşıkla yemeyi reddedebilir. Bebek büyüdükçe anne sütü
bebeğin ihtiyaçlarını karşılayamaz. Çocuk diğer besinleri alamayınca büyüme ve gelişme yavaşlar.
Emzirmeye 1,5-2 yıl devam edilebilir. Anne sütünü yeterli alan bir bebekte ilk 3 ay ortalama 700-900 gr, ikinci 3 ay ortalama 500-700 gr ağırlık kazanır. Ağırlık kazanımı 6-12. Ayrar arasında ortalama yarım kilo kadardır. Bebeğin kilo artışı bu değerlerin altında ise doktor veya diyetisyene danışılmalıdır.
Anne sütünün avantajları:
4-5. aylar
Yoğurt: Evde kendi yaptığınız taze yoğurt olmalıdır.
Taze sıkılmış meyve suyu
5-6 aylar
Sebze püresi : Kabak, havuç, patates, yeşil yapraklı sebzeler kullanılmalıdır. Salatalık, soğan, lahana, karnabahar, brokoli gibi sebzeler hazmı zor olduğu için bebek 1 yaşını dolduruncaya kadar tercih edilmemelidir.
Domates alerji riski yüksek bir sebze olduğu için dikkatli verilmelidir.
Çorbalar : Sebze, yayla veya tarhana çorbası olabilir.
6-8. aylar
Yumurta sarısı: Katı pişmiş halde az miktarda başlanıp 10 gün içinde tam yumurta sarısına ulaşılır. Bebek 1 yaşına ulaşıncaya kadar haftada 3-4 yumurta sarısından fazla olmamalıdır. Yumurta beyazı ise alerji riskinden dolayı 1 yaşına kadar verilmemelidir.
Peynir: Tuzsuz peynir tercih edilmelidir.
Mercimek çorbası: 8. aydan itibaren çorbaların içine kıyma katılabilir, kıymalı sebze yemekleri verilebilir.
8-9. aylar
Kuru fasulye, nohut püre şeklinde başlanabilir.
Tavuk eti, balık eti, kırmızı et verilebilir.
Köfte
Ekmek
Tahıllar
10-12. aylar
Evde pişen her türlü yemek ; tuz, baharat, salça ilavesiz.
12. aydan itibaren evde pişen bütün yiyecekler;
az tuzlu, az salçalı ve az baharatlı olmalı.
Bebek 1 yaşını dolduruna kadar damak tadı geliştiği için ek besinlere geçiş sabırla ve yavaş yavaş olmalıdır. Bebek besinlerin tadını almalı; şeker ve tuz içeren yiyecekler kesinlikle verilmemelidir.
İlk 6 ay sadece anne sütü bebeğin büyüme ve gelişimi için yeterli olacağında...
Devamını Oku >Kuru meyveler vitamin & mineral deposudur, enerjinizi yükseltir, tatlı ihtiy...
Devamını Oku >